Fix EU
Nordic Walking – Skandináv gyaloglás

Nordic Walking – Skandináv gyaloglás

A Nordic Walking – skandináv gyaloglást, botos gyaloglást mondanak néha – egy olyan testedzés, olyan sportmozgás, amely szinte mindenkinek ajánlható. Ez a sport, egy pár speciális bot és egy elsajátítható gyaloglótechnika segítségével elsődlegesen a természetben űzhető. Lehet a munkahely udvarán, parkjában, a környező utcákon és a nagy terem körüli folyosón is haladni a botokkal, utóbbin csak akkor, ha van gumi „sapkánk” a bot végére. Érdemes kezdéskor szakoktatóhoz fordulni, hogy ezt a speciális gyaloglómozgást helyesen sajátítsuk el. Ami egyeseknek csak pár óra, s van, akinek sosem lesz tökéletes a mozgása. Ez nem dráma.

  1. Javasolható ez a sportmozgás, ez a testedzés, még idősebb korban is, túlsúlyos vagy elhízott embereknek, akár felgyógyulás vagy rehabilitáció idején. A mozgásügyes, jó ritmus-érzékkel rendelkező egyén hamarabb, míg a többiek lassabban „kapják el”  az ellentétes kar – láb együttműködéstA jobb karral lendül előre a bal láb, majd a bal karral lendül előre a jobb láb. A kézben lévő botok meghatározott szögben érnek mindig talajt, ezt kell „elkapni”. Aztán még vannak elsajátítandók, például, hogy milyen hosszú legyen a bot, milyen magas embernek milyen hosszú bottal megfelelő a NW mozgás? Általában majd mindenki kicsit hosszabbal próbálkozik, mint ami szükséges lenne, mert átlagosan mondható, hogy a testmagasság 70 %-a lehet a bot maximális hossza.
  2. Rendszeres gyakorlóknak sokat ad, mint minden más állóképességi sport, többek között: öregedés gátló és kalória felhasználó, javítja az állóképességet, erősíti az izmokat, növeli a stressz tűrő képességet, közösen edzhet együtt akár az egész család, javítja a szervezet oxigén ellátását, szinte tehermentesen használja az ízületeket, elősegíti a jó közérzetet. Fő helyszíne, terepe, a természet, de természetesen városi utakon, sportpályán, bárhol gyakorolható. Természetesen sokáig lehetne még sorolni e mozgás előnyeit, de legjobb, ha magunk tapasztaljuk meg őket.
  3. Érdemes az edzést, a bottal való haladást rendszeresen, hetente minimum három alkalommal, legalább egy-egy órán érdemes végezni. Valószínűleg a kezdő több hibával mozog, például a botokat elől túlzottan felemeli, vagy a törzse nagyon előre dől, vagy az ellentétes láb- és kar-mozgás nem sikerül. Ezért is fontos a szakember az első hetekben, hónapokban.
  4. Remek hétvégi program lehet, menjünk el közösen, akár a munkatársakkal, barátokkal, családtagokkal együtt is egy kiránduló túrára a botokkal. Ez a hétvégi edzés legyen egy időben/távban hosszabb u.n. edzőkirándulás. Akár 3-4 órás is. Vigyünk magunkkal kis hátizsákban frissítőt, némi élelmet, gyümölcsöt. 
  5. A mai, felgyorsult világban érdemes az edzésterhelést fokozatosan növelni, ügyelni a pihenő időszakok meglétére is. Ez fontos az egész embernek, a testének, lelkének és szellemi teljesítményének is. Azaz két hétig többet vállalunk az edzésterhelésben, de a harmadik héten legyen kevesebb. 
  6. Az emberi szervezet csodálatos! Rendszeres fizikai terhelésre, az amatőr NW testedzésekre is a szervezet egésze alkalmazkodással válaszol. Amennyiben heti 2-3 alkalommal minimum egy-egy órás testmozgást végzünk, a mozgásprogram kezdetét követően egy, inkább két hónap után már kimutatható élettani változások következnek be, különösen a szív-érrendszer működésének tekintetében, valamint a jobb közérzet terén. Az edzett ember jobban alkalmazkodik, küzdőképesebb, nagyobb az önértékelése, fizikai és szellemi teljesítménye is javul, jobb a stressz-tűrő képessége is. Megéri akár családdal, gyerekekkel szervezni közös gyalogló programokat, és felfedezni a mozgás,- az együttlét örömét, valamint a természet csodáját.

Edzésterv:

 

Lekrinszki Éva Testnevelő

 

 

 

Megosztás

Kérem adja meg a keresett kifejezést

Shopping Cart