Fix EU
Sportágválasztó – Futás

Sportágválasztó – Futás

Biztosan elfogultak vagyunk, hiszen imádunk futni és nagyon hosszan tudjuk az okokat sorolni, hogy miért. Persze ez tele van személyes dolgokkal, arról nem beszélve, hogy mindenkinek más és más lehet.

Szóval álljon itt a tudomány által is bizonyított lista a futás legfontosabb jótékony hatásairól!

1, A futás éveket képes hozzáadni az életedhez és életet ad az éveidhez!

Számtalan tanulmány bizonyította már, hogy a futásnak mennyi pozitív hatása van a test keringési rendszerére, légzésre, szívműködésre.

Ha a futás bevehető lenne egy tablettában, biztosan ez lenne a legnépszerűbb gyógyszer a világon!

2, A futás segít jobban aludni

Bizonyára rengetegszer hallottál az alvá fontosságáról az elmúlt években, ha nem , akkor jó mélyen aludtál.😁

Több kutatás is bizonyította, hogy a megfelelő regenerálódás jelentősen befolyásolja egészségünket, hangulatunkat, minőségi életünket és ebben az alvásnak van a legfontosabb szerepe. A jó alváshoz pedig az egyik út a futáson keresztül vezet. Ráadásul az American Journal of Lifestyle Exercise  cikke szerint, minél többet futsz, annál jobban alszol.

3, A futás segít megszabadulnod a felesleges kilóktól és megtartani az ideális súlyod

Mivel a futás során az egész tested, testsúlyod mozgatod, ezért több kalóriát égetsz el, mint sok más mozgásformánál. És ehhez még csak nem is kell gyorsan futnod. Persze azért nem árt hosszan😉

Természetesen fogyni sok mindentől lehet, de az igazán nehéz, hogy utána ne hízz vissza. Mindenki hallott már a jo-jó efektusról, amikor egy fogyás után a leadott kilók visszajönnek és sok esetben még több is….

Megtartani az ideális testsúlyod, ebben van jelentős szerepe a rendszeres futásnak.

 4, A futás csökkenti többféle rák betegség kialakulásának a kockázatát

2016-ban a Journal of the American Medical Association megjelentetett egy tanulmányt, amiben több, mint 1,4millió amerikai és európai felnőttet vizsgáltak. A szerzők egyértelmű párhuzamot mutattak ki a rendszer testmozgást végzők, mint a futók és az alacsonyabb rák kialakulása közt több, mint 26 különböző -féle rák betegség esetén.

Számtalan hasonló tanulmány született az évek során és ezen felül azt is kimutatták, hogy már kialakult betegség esetén is javítja a gyógyulás esélyeit.

5, Boldogabb leszel a futástól

Az endorfin egy erőteljes hatású kémiai anyag, melyet az agy nagyobb mennyiségben termel sportolás közben. Általában bármilyen fizikai kimerültséggel járó testmozgás képes kiváltani a fokozott endorfintermelést és az azzal járó jótékony hatást, így a futás is. Ez az a fajta ún. jóleső fáradtság érzés, amit a testmozgás során és főleg utána is érzünk.Sportolás közben szervezetünk felélénkül, a vérkeringés fokozódik, a hangulatunk javul. Ez közérzetünkre és kedélyállapotunkra is pozitívan hat. A kitűzött cél teljesítése sikerélményt biztosit, ami ugyancsak boldogságérzetet okoz, sőt pozitív energiákat szabadít fel bennünk.

Kinek ajánlatt a futás? MINDENKINEK!

Ha nincs olyan komolyabb egészségügyi panaszod, ami miatt az orvos nem tanácsolja, bármikor elkezdheted a futást. Persze a megfelelő mennyiség és intenzitás megválasztásával, ami kor, edzettségi állapot függő. Mindenki esetében ajánlott követni a fokozatosság elvét.

Mikor fussunk? BÁRMIKOR!

Reggel, hogy jól induljon nap a friss levegőn. Aki reggelente fut, úgy érzi, energikusabb és lendületesebb egész nap az edzésnek köszönhetően.

Nap közben, hogy fejlődjünk. Ilyenkor általában képes vagy kihozni magadból a maximumot, mert az energiaraktáraid jól fel vannak töltve (jobban, mint reggel), de még nem fáradtál el a napi tevékenységektől.

Este, hogy levezesd a streszt. Egy hektikus munkanap végén a könnyű futás segít kiereszteni a gőzt.
A test ilyenkor még „teljesítménymódban” van, az izmok és az idegek aktívak, emiatt nem kell annyira erősen bemelegíteni, mint reggel.
Az esti futás segít fokozni az éjszakai zsírégetést.

Hogyan kezd el?

Próbáld ki! Mindenképp egy sportcipőbe, ami kényelmes indulj neki.

5-10 perc tempós sétával melegíts be, majd fuss pár percet könnyen és sétálj egy kicsit. A futás / séta kombinációt csináld, amíg jól esik, max. 40-45 percig. Ezt a típusú edzést megismételheted párszor, akár növelve a futások hosszát és csökkentve a sétákét.

Ha ezután úgy látod Te szeretnél komolyabban is futni, akkor javaslom, hogy keress meg valakit, aki személyre szabottan tud Neked a futásokban segíteni.

Kezd el, tetszeni fog! #mertfutnijó #fussukle

 

Kecskés László Fussuk le instruktora.

Megosztás

Kérem adja meg a keresett kifejezést

Shopping Cart