Fix EU
Sportágválasztó – Kerékpározás

Sportágválasztó – Kerékpározás

Mivel a szívünk egy komoly szelete a triatlonhoz kapcsolódik, nem is szükséges arról beszélnünk, hogy szeretünk-e kerékpározni. Persze, hogy IGEN!
Azonban ahhoz, hogy ezt nyugodtan javasolni is tudjuk, szépen összeírtuk érveinket, amik mellette szólnak.

1, A kerékpározás a futáshoz hasonlóan nagyon egészséges sport.
Mint testmozgás nagyban hozzájárul a mentális egészségünk megörzéséhez, ideális súlyunk megtartásához és a jobb alváshoz.
Ezen felül, természetesen itt nem a nagy autósforgalomban kerékpározásról beszélek, hanem városon kívülről, a tüdőt és a légzést is jelentősen fejleszti.

2, Jól szabályozható, testet kímélő igénybevétel
Tanulmányok igazolták, hogy a kerékpározás pl. a futáshoz képest akár 20-30%al kevesebb izomsérülést okoz, mivel kerékpározás sem az izületeinket sem az izmainkat nem veszi igénybe annyira mint a futás.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a bringázás tökéletesen megóv az ilyen jellegű sérülésektől. Egy nem megfelelően beállított ülés vagy kormány magasság hosszú távon hasonló problémákat okozhat, ezért javasoljuk, hogy új kerékpár vásárlása esetén erre minden esetben érdemes időt és pénzt szánni.

3, Társasági sport / kikapcsolódás
Természetesen egyedül is lehet bringázni, de társaságban sokkal jobb. A közösen megélt élmények, az egymást inspiráló fizikai teljesítmény, a jó beszélgetések kerékpározás közben vagy a megállók során mind mind igazi élménnyé teszik a csoportos „gurulásokat”. Egy kerékpáros klubban, csoportban – a közös érdeklődés kapcsán is – nagyon gyakran új kapcsolatok, barátságok alakulnak ki. Talán az egyik legtipikusabb csoportos kerékpáros élmény hoszabb utak esetén a közös kávézás / üdítőzés az egyik megállóban, isteni tud lenni.

4, Felfedehetsz csodálatos helyeket
Ez igaz lehet a közvetlen környezetedre is, ahova sosem jutnál el kerékpár nélkül, de fokozottan igaz azokra a nagyobb kerékpár túrákra, amikor bejártok egy ismeretlen környéket, felfedezitek azt, akár a lakhelyedről indulva vagy akár távolabb elutazva is.

Milyen fajtáit különböztetjük meg?
Aszfalton, erdőben, teremben, cement- vagy fapályán, épített akadályokon, terepen, félcsőben. Mezőnyverseny, időfutam, egynapos-többnapos, maraton, lefelé a leggyorsabban – de lehet fölfelé is. Mind-mind a kerékpározás egy-egy szakágának ismérve… De emeljük ki a szerintünk legfontosabbakat.
1, Országúti kerékpározás
A kerékpársport klasszikus formája, a legidősebb szakág, melyben versenyeznek és nagyon sok hobbi kerékpáros is ezt űzi. Úgynevezett koskormányos gépekkel tekernek és a nevéből adódik, hogy közúton = országúton. Ilyenek nagy klasszikus egy-, illetve többnapos körversenyeket, időfutamokat, gondolj például a Tour de France-ra! Persze ahhoz, hogy országútizz nem kell versenyen indulnod, elég egy alacsony forgalmú és jó aszfalt minőségű út.

2, Terep kerékpározás
Ennek a szakágnak rengeteg formája létezik és ezeket most nem részletezném. Mindegyikükre jellemző, hogy NEM aszfaltos úton, hanem terepszakaszokon folyik. Ez lehet a murvás talajtól kezdve a teljesen természetesig, a csak hegyről lefelé (downhill) formától a bringát bizonyos szakaszokon cipőig tényleg sok minden. Ami ezen kerékpárokra jellemző, hogy az országúti társaikhoz képest vastagabb kerekek és erősebb vázszerkezetek jelennek meg.

Kinek ajánlatt a kerékpározás? Abszolút MINDENKINEK!
Figyelembe véve, hogy az izületeket kevésbé terheli és könnyen szabályozható a terhelés = lehet nagyon könnyen is csinálni, így bárki űzheti ezt a csodálatos sportot, akinek nincs olyan egészségügyi panasza, ami ezt kizárná.

Mire figyeljünk ha kerékpározni indulunk?
A kerékpár műszaki állapota mindenképp megér egy ellenőrzést! Működnek a fékek? Hajtásrendszer rendben van? Kerekek és a gumi? Világítás? ezeket érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy a felesleges kellemetlenségektől megkíméljük magunkat.
Beállítás! Ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt tudjuk leadni és ezt kényelmes helyzetben is tegyük elengedhetetlen a jó bringa beállítás. Ülésmagasság, kormány – ülés távolság, kormánymagasság, hogy csak a legfontosabb szempontokat megemlítsük.
Útvonalválasztáskor mindenképp javaslom, hogy vegyétek figyelembe a forgalmi, időjárási viszonyokat és a tervezett útvonal minőségét. Főleg hoszabb túrák esetén fontos a pontos tervezés!
Hogyan kezd el?
Amire szükséged lesz egy jó műszaki állapotú és számodra beállított kerékpár és az elhatározásod, hogy ki próbáld! Ehhez biciklis társak főleg az elején nagyon sokat tudnak segíteni.
Mindig egy 10-15 perces könnyebb bemelegítéssel kezdj, majd ha jól esik növelheted a tempót. Emelkedők és lejtők sok változatosságot visznek a kerékpározásba. A végén, a bemelegítéshez hasonlóan, adj 5-10 percet a testednek, amikor könnyebben tekersz, így visszatérhet a normál működés közelébe.
Ha ezután úgy látod Te is szeretnél komolyabban bringázni, akkor javaslom, hogy keress meg valakit, aki személyre szabottan tud Neked ebben segíteni.

Kezd el, tetszeni fog! #mertbringáznijó #fussukle

Kecskés Áron Csongrádi Endurance SE Elnöke

 

Megosztás

Kérem adja meg a keresett kifejezést

Shopping Cart